Hälsingland roadtrip

Kommentera
17-19/7. Åkte upp till Hälsingland på småvägar och passerade ställen som Mehedeby, Söderfors, Forsbacka, Ockelbo, Alfta och till sist Långhed där vi bodde på en gammal skola. Stannade och badade tre gånger på vägen upp, i Dalälven, Öjaren och Voxnan. Käkade middag i Alfta och tog en kvällstur bland hälsingegårdar och förbi Edsbyn och deras bandyhall.
 
Dag två intog vi stranden vid Orbaden utanför Bollnäs. Hälsinglands riviera som en del kallar det. Olidligt varmt i solen, nästan behagligt i skuggan och svalkande när man hoppade ner i Ljusnans vatten. God mat på hotellet med lika bra utsikt. Efter tips från min gamla kollega Magnus åkte vi upp på Åsberget, 372 meter över havet. Stranden vi hängde på ser man här nedanför. 
 
Slappade sen på vår gamla skola och tog en kvällstur på 20 minuter till sjön Galven.
 
Morgonen därpå vaknade vi av röklukt. Vinden hade vänt och blåst ner brandrök från de stora bränderna utanför Ljusdal ungefär sju mil bort. Vi rörde oss ut mot kusten och kunde konstatera att mer eller mindre hela södra Hälsingland var täkt i brandrök. Stannade till i Trönö innan vi tog oss till Oskarsborg i Söderhamn. Där fick vi tips om en badplats vid Sandarne. Vi åkte dit och svalkade oss i havet innan vi for vidare och träffade Alice. Mätta och belåtna efter både lunch och fika styrde vi söderut. Gjorde ett längre badstopp vid Totrabadet innan vi avverkade den sista timmen hem till Uppsala.